Genç akademisyenler Türkiye-İsveç bağlarını araştırıyor

İsveç, Türkiye’nin ve diğer üye ülkelerin onayının ardından, mart başında 32. üye olarak NATO’ya katıldı. Özellikle İsveç’in NATO’ya katılımı sürecinde, her iki ülke ve toplumun birbirini daha derin bir biçimde anlaması gerektiğini düşünen genç akademisyenler, “İskandinav Cazibesi ve Anadolu Mirası: İsveç ile Türkiye Arasındaki Bağları Keşfetmek” (Nordic Charm and Anatolian Legacy: Exploring the ties between Sweden and Türkiye”) başlıklı bir proje başlattı. İsveç’te yaşayan Türkiyeli öğrenci ve akademisyenleri bir araya getiren İsveç Türk Üniversiteliler ve Akademisyenler Derneği (TSAF) ile “bugünü miras edenlerin Türkçe sosyal bilimler sitesi” sloganıyla yayın yapan Yarının Kültürü platformunun iş birliğiyle yürütülecek proje kapsamında, İsveç ve Türkiye arasındaki tarihsel ve sosyo-politik bağlar keşfedilecek.

Ülkede bugün kökleri Türkiye’ye uzanan 150 bini aşkın kişinin yaşadığını vurgulayan TSAF Proje Yürütücülerinden Ahu Mangeli, “Anadolu’nun çeşitli yerlerinden İsveç’e göçün yaklaşık 60 yıl önce başladığını biliyoruz. İki ülke arasındaki bağlar ise bundan daha da uzun bir geçmişe dayanıyor. Mart sonundan itibaren yarininkulturu.org adresinde yıl boyunca yayımlanacak makalelerle, bu bağları derinlemesine açığa çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.

Yaklaşık 10 milyonluk İsveç nüfusunun dörtte birinin yabancı bir kültürel geçmişe sahip olduğunu belirten TSAF Proje Yürütücüsü Leyla Kaptancı, “Göçmen topluluklar, etnik köken fark etmeksizin, benzer sorunlarla, kimlik ve aidiyet meselelerinin yarattığı zorluklarla yüzleşiyor. TSAF ve Yarının Kültürü iş birliğiyle yürüteceğimiz proje kapsamında, genç akademisyenlerin katkılarıyla, tarih boyunca İsveç-Türkiye ilişkileri, Türk diasporası, kimlik ve göç, kültürel etkileşimler, eğitim ve istihdam, toplumsal katılım ve aktivizm gibi başlıkları objektif, sorgulayıcı ve bilimsel bir tavırla ele alacağız. Böylece İsveç’teki Türk diasporasının İsveç toplumuna etkisi ve iki kültürün etkileşimi gibi konuları aydınlatacak bir dizi makale ortaya koyacağız. Projeye katkıda bulunmak isteyen akademisyen ve bağımsız araştırmacılar, 250 kelimeyi geçmeyen özetleri ve kısa özgeçmişleriyle, [email protected] adresinden bizlere ulaşabilir” diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)